Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Nya tiderna på förskolan – en stressig försämring

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"De nya timmarna kommer minst sagt innebära stress för mig som föräldraledig vilket i sin tur påverkar våra tre barn och hela vår vardag", skriver insändaren Marie Pellas. Bilden är en arkivbild och har ingenting med insändartexten att göra.

Bild: TT

Annons

Jag är föräldraledig med vårt tredje barn. Sedan tidigare har vi en son som går i förskoleklass och en dotter som går i förskolan. I och med föräldraledigheten har pusslandet med barnens timmar börjat. Sonen har skolplikt men får inte vara på fritids så länge vi är föräldralediga. Sonen går i skola mellan 8:10 och 13:00. I och med föräldraledigheten går dottern i allmän förskola, där ju timmarna är satta till 15 timmar i vecka.

Fram till årsskiftet fördelas dessa timmar på tisdag-torsdag, 8:30-13:30. Det här funkar finfint med sonens timmar i förskoleklass! Men efter årsskiftet blir vardagen något helt annat.

Vad jag har förstått har rektorerna för förskolorna i Sala gemensamt kommit fram till nya tider för de barn som har allmän förskola. Efter årsskiftet ändras tiderna och det som gäller då är måndag till fredag, klockan 9-12 för vår dotter. De nya timmarna kommer minst sagt innebära stress för mig som föräldraledig vilket i sin tur påverkar våra tre barn och hela vår vardag. Först ska jag lämna sonen 8:10 för att sen lämna dottern vid nio. Klockan tolv ska jag hämta dottern igen och vid 13:00 hämtar jag sonen. Om jag har tur kommer jag precis hinna hem, byta en blöja, amma och få på barnen sina ytterkläder igen, sen ska jag iväg på nytt.

Annons

Annons

Jag undrar om rektorerna för förskolor i Sala helt har missat tiderna för barn med skolplikt när de satt dessa nya tider? Det känns riktigt trist att nya tider och dagar införs efter årsskiftet. Min familj kan väl inte vara den enda i denna situation? Jag kan inte uttala mig om fem dagar i veckan á tre timmar är betydligt bättre för barn i allmän förskola än tre dagar i veckan á 5 timmar. Men det är uppenbart sämre för föräldralediga med barn i skola, den saken är klar.

Marie Pellas

Anna Wiklund, skolchef.

Bild: Ari Korzeniowski

Svar direkt:

Enligt skollagen har barn från höstterminen det år de fyller tre år rätt till allmän förskola. Den är avgiftsfri, men frivillig och i första hand till för barnets utveckling. Finns behov av mer tid än de avgiftsfria 525 timmarna , eller tider utanför det som kommunen bestämt, så gäller de av fullmäktige fastställda taxorna.

Det finns två skäl till att vi valt fasta tider för den avgiftsfria allmänna förskolan.

Den ena är att vi under dessa tider vill att alla barn på lika villkor skall ges möjlighet att ta del av den pedagogiska planering vi arbetar med. För närvarande ligger fokus på språkutveckling och miljöperspektiv i samhället. Men vi arbetar även systematiskt med områden som medveten motorisk träning, lekens betydelse och digitalisering.

Annons

Vi har mycket skickliga pedagoger i Salas förskolor och verksamheten brukar få höga betyg när vi undersöker föräldrarnas upplevelser. Sala kommun och dess invånare har skäl att känna stolthet över detta.

Annons

Det andra skälet är att vi har en skyldighet att nyttja våra resurser så effektivt som möjligt. Att hushålla med kommunens, det vill säga Salabornas, skattepengar, är en hederssak. Att nyttja resurserna på bästa sätt, gynnar även kvaliteten och vi kan fördela resurserna på ett mer likvärdigt sätt.

Ibland ställs det mot vårt serviceuppdrag. Vi har full förståelse för att småbarnsföräldrar kan ha svårt att få livspusslet att gå ihop. I det här fallet har vi flyttat förskolans fokus något steg från omsorg- och service, mot förbättrad pedagogisk kvalitet och ekonomisk hushållning.

Jag hoppas att insändarskribenten ändå uppskattar förskolans goda kvalitet och att det trots allt känns meningsfullt att, trots besvären, fortsätta att ha ditt barn kvar i den allmänna förskolan. Den är ett viktigt inslag i det livslånga lärandet.

Anna Wiklund

Skolchef

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy