Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Hemsjukvården en svag länk i begränsningen av covid-19

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Ett vaccinationspass för vårdpersonal måste vara ett i högsta grad prioriterat krav. Hur skall annars smittan kunna begränsas när ovaccinerad personal tillåts arbeta med gamla och sjuka patienter", undrar insändaren.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Vi vet att samhället vill stoppa spridningen av covid-19. Vi vet att Västmanland idag är det län som har störst spridning i landet. Vi vet att ovaccinerade ökar spridningen av covid-19 och att man kan bli smittad trots vaccin. Vi vet att äldre och multisjuka är särskilt sårbara/mottagliga för smittan.

Trots denna kunskap skickar hemsjukvården ovaccinerad personal till just dessa patienter. Tre gånger har vi varit tvungna att avvisa behövlig hjälp för att vårdarna inte varit vaccinerade.

Vårdarna säger att de inte blivit informerade om att de som ovaccinerade inte skall besöka dessa patienter. Ledningen påstår att de inte ens får fråga personalen om de är vaccinerade eller inte. De får inte heller förbjuda ovaccinerade att vårda gamla sjuka och sköra patienter. Det borde inte vara förbjudet utan ett krav att avdela dessa till andra arbetsuppgifter.

Annons

Annons

I dag har samhället beslutat att införa ett vaccinationspass. Från och med den 1 december måste arrangörer av större arrangemang och offentliga tillställningar kontrollera att deltagarna är vaccinerade.

Ett vaccinationspass för vårdpersonal måste vara ett i högsta grad prioriterat krav. Hur skall annars smittan kunna begränsas när ovaccinerad personal tillåts arbeta med gamla och sjuka patienter?

Det är så eländigt att man vill gråta åt den flathet, dumhet och oförmåga viktiga samhällsfunktioner uppvisar när det gäller att begränsa spridningen av covid-19.

Gun Wallenberg

Svar direkt:

Vi beklagar det ni upplevt och håller helt med er i era synpunkter. Givetvis ska vi alla hjälpas åt att stoppa smittspridningen av covid-19. Att man får arbeta med äldre, sköra personer men inte gå på fotboll om man inte är vaccinerad är mycket märkligt. Tyvärr kan inte Sala kommun garantera att alla medarbetare är vaccinerade eftersom det inte finns något lagstöd i att varken tvinga personer till vaccinering, eller tvinga dem att berätta om de är vaccinerade eller inte.  Beslut av den här karaktären ligger på en mer övergripande nivå i samhället och vi kan inte mer än djupt beklaga att vi inte kan vidta mer ingående åtgärder.

Medarbetare inom vård och omsorg arbetar med skyddsutrustning. Det finns tydliga rutiner hur skyddsutrustning ska användas. Alla medarbetare är informerade om vikten av att vaccinera sig. Möjlighet finnas att vaccinera sig på arbetstid. Vid minsta förkylningssymtom ska medarbetaren stanna hemma från arbetet. Vi ser positivt på att ni frågar och säger nej till medarbetare att komma in i ert hem. Det är en viktig fråga och värdefullt att den uppmärksammas. Önskvärt vore att alla medborgare är vaccinerade.

Åsa Sahlberg

Verksamhetschef, äldreomsorg

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy