Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Insändare
Vad är värst – en koprutt eller flygtransporterad tofu?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Ska vi äta vegetariskt så ska den maten också transporteras lika lite som svenskt kött, annars spelar man inte på lika villkor", skriver Eric Thorsell.

Bild: Daniel Gustafsson, Arkivbild

Annons

Det agiteras väldigt mycket för vegetariskt/veganmat på ledarsidor, bland en del skolpersonal, kändiskockar och bland många andra mediamänniskor. Det ska vara så väldigt mycket bättre för miljön än köttprodukter. Många gånger stämmer den argumentationen mycket dåligt för man väger bara in en av alla parametrar. Ett stort argument mot köttproduktion är att idisslare rapar och pruttar ut en massa metangaser, vilket dessa djur gjort i alla tider. Däremot har vi inte fraktat mat med fossildrivna lastbilar och båtar så värst lång tid.

Om vi tar ett köttdjur som föds upp på obesprutat gräs utan konstgödning, eftersom när vallarna plöjs upp gödslas de med stallgödsel från de egna djuren, plus att resten av skörden också bara gödslas med det från gården, så är väl allt närproducerat och ekologiskt med väldigt liten fossil påverkan.

Annons

Annons

Det som veganförespråkarna gärna glömmer är transportlängden på det som ligger på tallriken. Om man äter en hamburgertallrik med svenskt kött och potatis så har den i snitt åkt 44 mil innan du åt upp den. En vegantallrik med lite sojaprodukter, tofu och lite bambuskott har i snitt åkt över 4000 mil. Frågan är väl vad som är värst, en koprutt, utsläppen från stora lastfartyg eller flygtransporterad mat. Vi ägnar oss åt mycket vansinne i dag när vi kör fisk från Nordnorge till Sydostasien för att fileas och paketeras för att sedan ätas här i Sverige. Vi köper kött från Brasilien som föds upp på skövlade marker och som åker båt många tusen mil hit.

Läste att fraktkostnaderna efter pandemin gått upp 900 procent från Sydostasien så vi kanske slipper mycket av dessa vansinnestransporterna plus att svenska matprodukter gynnas. Flera importörer av varor från Asien och Sydamerika söker nu alternativ i Sverige eller Europa.

Även offentliga upphandlare måste ställa krav på den totala fraktlängden på de matvaror som man vill få offerter på. Mat som gått via Sydostasien för beredning kan inte kallas närproducerat. Börja ställ tuffa krav.

Jag respekterar allas olika syn på vad som är nyttigt men jag blir arg när man inte vill se den totala miljöpåverkan olika produkter har. Ska vi äta vegetariskt så ska den maten också transporteras lika lite som svenskt kött, annars spelar man inte på lika villkor.

Annons

Vi kan och ska odla och föda upp den mat vi äter upp här hemma. Vi kan inte fortsätta med att frakta mat runt jordklotet bara för att det är billigt just nu. Vi kanske får avstå från bambuskott och japansk soja. Vi kanske ska lära oss att utveckla våra egna bönor och ärtor.

Eric Thorsell, Möklinta

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy