Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Heby

Debatt
Inte en kvinna till – om mäns dödliga våld mot kvinnor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem. Det uppmärksammas av FN den 25 november.

Bild: Arkivbild

Annons

Den 25 november är det FN:s internationella dag mot mäns våld mot kvinnor, ett av våra största samhällsproblem. Bara i april månad i år mördades minst fem kvinnor av män. Minst 15 barn miste sin mamma.

Mäns våld blev en brännhet fråga, men nu är det tyst igen. Den 25 november, på dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, ställer Solrosen Kvinnojour krav på en nollvision – inte en enda kvinna till ska dödas.

Under tre veckor i höst dödades en kvinna i veckan och i helgen nåddes vi av beskedet att man hittat Beata, som varit försvunnen sedan september, död. Varje kvinna som mördas är en tragedi och ett gigantiskt misslyckande av samhället.

Mäns dödliga våld är tyvärr bara toppen av ett isberg. 2020 anmäldes 39 200 fall av misshandel mot kvinnor och flickor, 8 690 våldtäkter mot kvinnor och flickor och var fjärde ung tjej uppgav i Brå:s NTU att hon utsattes för sexualbrott förra året. 

Annons

Annons

Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem, som kostar samhället miljardbelopp varje år. Vi i Solrosen Kvinnojour har i tio år arbetat mot mäns våld mot kvinnor och tar varje år emot hundratals samtal från kvinnor och tjejer som utsatts för mäns och killars våld i främst Heby kommun, men även andra kommuner.

De vanligaste stödbehoven gäller psykiskt våld samt fysiskt och sexuellt våld. Även frågor kring vårdnad, boende och umgänge är vanligt. Vi tar även emot kvinnor och barn från hela landet på vårt skyddade boende.

Vi vet att mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi, för vi arbetar mot den varje dag. Men vi kan inte göra arbetet ensamma. Hela samhället måste aktivt arbeta för att inte en enda kvinna till ska dödas, hotas, misshandlas eller tvingas leva gömd, och hela samhället måste visa att kvinnors liv är lika mycket värda som mäns. Därför kräver vi:

► En nollvision mot mäns dödliga våld. Ingen kvinna ska mördas, misshandlas eller leva gömd på grund av hot.

► Säkra kvinnan till varje pris! Kvinnofrid måste få kosta både lokalt, regionalt och nationellt. Kvinnor har rätt till stöd och skydd på en trygg plats där kunskap och erfarenhet finns. Den kunskapen har de idéburna jourerna byggt upp under över 40 års tid.

Annons

► Håll män ansvariga. Kvinnor tvingas leva gömda för att samhället inte förmår hålla förövare ansvariga för sina brottsliga handlingar. Rättsvårdande myndigheter måste använda alla tillgängliga tvångsmedel för att begränsa förövarnas möjlighet att fortsätta utöva våld.

Den 25 november hedrar vi alla kvinnor som mördats och fortsätter vårt arbete för ett jämställt samhälle fritt från våld. Solrosen Kvinnojour arbetar varje dag för att inte en enda kvinna till ska dödas och inte ett enda barn till lämnas ensamt kvar.

Solrosen Kvinnojour, Östervåla

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy