Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vittinge

Debatt
Jämställda pensioner behövs nu!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Vi måste agera nu, för att undvika en ny generation pensionärer med fattiga kvinnor som lever på endast garantipension utan bostadstillägg”, skriver företrädare för Centerkvinnorna.

Bild: Arkivbild

Annons

Kvinnornas pensioner är ungefär två tredjedelar av männens. De flesta garantipensionärer är kvinnor.

Det är varken rimligt eller rättvist.

En kvinnas livsinkomst är i snitt 3,6 miljoner kronor lägre än en mans. Det beror på olika saker. Kvinnor tar mer ansvar för obetalt hushållsarbete och barnomsorg, med längre föräldraledighet och mer VAB. Dessutom jobbar kvinnor oftare deltid än män, inte sällan för att kunna ta ansvar för hem och barn, och inte sällan i branscher som är lägre betalda än mansdominerade.

Annons

Annons

Allt detta är faktorer som påverkar kvinnans inkomst, vilket ger utslag på pensionen.

Pensionsgapet mellan kvinnor och män är 31 procent. De allra flesta av de så kallade garantipensionärerna, det vill säga de med allra lägst pension, är kvinnor. Att leva på en så låg summa pengar som pensionär inskränker många kvinnors liv och frihet. Därför kräver Centerkvinnorna jämställda pensioner.

De pensionärer som i dag lever i fattigdom behöver hjälp omgående. De kan inte göra en tidsresa och höja sin pension genom en höjd inkomst. För dem krävs åtgärder som höjer deras pension och stärker deras ekonomi.

Det krävs många arbetsmarknadspolitiska och familjepolitiska åtgärder för en jämställd ekonomi genom hela livet. Några av dem är ytterligare öronmärkta månader i föräldraförsäkringen för att främja ett mer jämställt uttag, överföring av pensionsrätter under föräldraledighet och att tjänstepension ska erbjudas till alla med en anställning.

Vi måste agera nu, för att undvika en ny generation pensionärer med fattiga kvinnor som lever på endast garantipension utan bostadstillägg.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Birgitta Johansson, Gerd Carlsson för Vittinge Centerkvinnor

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy