Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
L: 500 000 kronor till läromedel

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Frågan jag ställer mig är om det ens är möjligt med en gemensam helhetslösning för skolan när UAN:s ram är lika otillräcklig som modet att fatta tuffa beslut", skriver Mona Johansson (L). Klipp ur SA 15/11.

Annons

Liberalerna i Sala har med Alliansen levererat en öronmärkt satsning à 500 000 kronor på läromedel, bland annat för att vi är fullt medvetna om att skolan befinner sig i en uppenbar kris. Där delar vi i Liberalerna helt den krisbild som framkom från flera partier under kommunstyrelsens sammanträde 10 november. Liberalerna har länge kämpat för läromedelssatsningar, och vi kommer att fortsätta att kämpa för att eleverna i Sala skall ha tillgång till uppdaterade och adekvata läromedel. Därför gläds vi åt beslutet i kommunstyrelsen om att faktiskt ge skolan en öronmärkt summa till läromedel.

Jag menar dock att de principiella åsikter, som Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna givit uttryck för, inte är relevanta. S och SD uttryckte att kommunstyrelsens förfogande inte skall användas då nämndernas ramar inte räcker, och att en sådan begäran som denna läromedelsprioritering ställer till kaos och oreda. 

Annons

Annons

Hallihallå! Tror vi inte mer om våra politikerkollegor i övriga nämnder? Vad är detta för befängt måla-fan-på-väggen-resonemang? Snacka om att sitta i sandlådan och flaxa runt hysteriskt med spadarna. Vi folkvalda politiker, oavsett nämnd, är ju alla väl medvetna om skolans stora underskott och Skolinspektionens svidande kritik avseende främst kvalitet och arbetsmiljö. Inget politiskt parti i Sala har velat spara mer på skolan. Inget parti! Därför klingar det enligt min uppfattning falskt att representanter för S och SD sitter i kommunstyrelsen och sturskt argumenterar för att det är illa att skolan inte tagit ansvar för att göra nödvändiga besparingar för att hålla sin ram. Samtidigt är dessa partiers representanter i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, UAN, absolut inte beredda att driva igenom besparingar på skolan. Nej, det går inte för sig för S och SD. Att samma partier förminskar andra partiers satsningar på våra elever, det går däremot tydligen alldeles utmärkt.

Hur fasiken menar S och SD att UAN skulle ha kunnat hitta pengar i befintlig ram för en prioritering på nödvändiga läromedel? Ja, prioriteringen må så vara ”fjuttig”, som företrädare för S uttryckt det, men läromedelsprioriteringen är inte mindre viktig för det. Inte tusan skulle någon politiker i Sala säga ”strunta i att prioritera inköp av handsprit då vi ändå inte har råd med munskydd”. Även fjuttiga förstärkningar kan medföra skillnad och tydlig positiv förändring. Våra elever och våra lärare förtjänar om så en liten ljusglimt i rådande mörker.

Annons

Annons

UAN står, enligt min uppfattning, inför att lösa ett status quo-pussel med många utmaningar och svåra prioriteringar, samtidigt som vi övriga politiker helst inte vill befatta oss med de tuffa beslut som egentligen krävs för att pengarna skall räcka. Varför? Jo, för att vi politiker i Sala faktiskt vill ha en skolverksamhet med hög kvalitet och för att vi verkligen önskar skolan allt, och lite till. Att sitta i kommunstyrelsen och höra politiker uttrycka att skolan skall lösa viktiga prioriteringar, som läromedel, inom befintlig underskottsram är inget annat än sorgligt.

Liberalerna i Sala välkomnar givetvis en block- och partiöverskridande lösning för skolan, som nämndes på kommunstyrelsen 10 november. Alla prognoser visar nämligen på en framtid där ekonomin kommer att vara en stor utmaning. Frågan jag ställer mig är om det ens är möjligt med en gemensam helhetslösning för skolan när UAN:s ram är lika otillräcklig som modet att fatta tuffa beslut. Önskningarnas tid måste vara förbi. Det är verkligen inte lätt att vara politiker i dag, och vi lokalpolitiker kommer framöver att behöva såväl våra kommuninvånares som varandras stöd. Winter is coming!

Mona Johansson (L), ordförande Liberalerna Sala, ersättare i kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy