Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
SBä: Skillnaden mellan att ha en poäng och en billig poäng

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De 500 000 kronor som kommunstyrelsen beviljade för läromedel till Salas skolor har väckt diskussion bland politiker.

Bild: TT

Annons

Moderaterna, via sin ledamot Viveca Molin i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, menar att de har en princip om att skolan är viktigast och att den studiemedelssatsning de nu lagt är till för det bästa för barnen. De irriterar sig också på att Salas Bästa ansåg att denna satsning framstår mer som ett försök att plocka billiga poäng än att verkligen ta tag i problemen. I insändaren så påstår de att Salas Bästa lovar brett och vilt. Vi lovar att vi sätter skolan först, men skillnaden är att vi faktiskt också gör det. Vi har prioriterat skolan i alla budgetförslag vi har lagt fram. Vi har även röstat ja till ökade resurser och vi har drivit på för att ändra den budget som i dag och nästa år ger ytterligare nedskärningar. Det vill säga, att vi måste titta på vad vi kan göra för att förbättra skolan på riktigt.

Annons

Annons

Alliansen har gått från att säga att allt är bra och det går inte att lägga alla pengar på skolan till att faktiskt hålla med. Framför allt Moderaterna!

Frågan är varför vi som sitter i opposition ska behöva lägga fram förslag på att se över skolans möjligheter? När alla nu är överens om att det verkligen behövs. Borde inte de styrande partierna, med all makt att bestämma över förslag som läggs fram, göra det? Vad väntar ni på? Även när förslag röstas ner, varför inte ta tag i taktpinnen och lägga fram ett nytt förslag? Det är inte politiker som drabbas av sena beslut. Det är verksamheten och framför allt barnen!

På senaste nämndsmötet framgick det att skolorna i stort sett redan köpt in de läromedel de behöver för i år. De har nu en månad på sig att komma på vad de behöver utöver det, då året snart är slut och förslaget om mer pengar till studiemedel inte kom från verksamheten utan från en politisk satsning.

De lärare som har haft problem med läromedel ser det säkert som en positiv sak, men samtidigt så har de under hela året fått jobba dubbelt, inte haft tillräckligt med tid till att säkerställa att elever får rätt stöd, och inte haft resurser till att sätta in rätt stöd. Förvaltningen har inte kunnat göra de mätningar som behövs för att kunna följa upp om verksamheten följer lagstiftningen. Antalet behöriga lärare har minskat, då rektorer har varit tvingade att tacka nej till behöriga lärare och annan personal med för höga lönekrav. Personalomsättningen har ökat både bland ledare och lärare. Specialpedagoger har inte kunnat anställas. Listan är lång!

Annons

Annons

Därför var min poäng om de pengar som man skulle skjuta till verkligen var rätt riktade? Att plocka upp ett missnöje och slå sig för bröstet kan uppfattas som billiga poäng när resten går rakt nedåt och man inte lägger fram verkliga förslag på hur det ska lösas. Jag kan förstå de partier som valde att avslå denna satsning om de ansåg att det var en politisk poäng och att de helt enkelt inte anser att nämnder ska äska pengar av principsak. Men för mig som vet att varje krona till skolan nu gör skillnad var det ett ja. Om läromedel inte hinner köpas in har skolans underskott åtminstone minskat lite och besparingsbehovet med det.

Jag hoppas att Alliansen nu till sist lägger fram ett förslag som kan stoppa blödningen och att vi gemensamt kan arbeta för att Salas skolor ska bli bäst igen. Jag vet att Vivecas intentioner i nämnden är riktiga och att hon gör sitt bästa för att påverka. Vi får helt enkelt fortsätta att rösta lika för att barnen ska få det bättre.

Hanna Westman (SBä), ledamot utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy