Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Heby

Debatt
L: Vi vill ha mer vård utanför städerna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Vi vill byta fokus från byråkrati och betong till mänskliga, nära möten”, skriver Liberalernas debattörer.

Bild: Malin Moberg, Arkivbild

Annons

En del vård kan inte bedrivas på särskilt många ställen i vårt land, men mycket vård kan komma betydligt närmare oss. Vi vill byta fokus från byråkrati och betong till mänskliga, nära möten. Här är tre åtgärder för att ge mer vård där vården behövs.

► Personlig vård från legitimerad personal.

Dagens fokus på storskalighet drabbar legitimerad personal som vill skapa god vård på nya sätt, eller som bor på landsbygd och i dag tvingas pendla. Framför allt har storskaligheten lett till att det finns för lite vård utanför större städer. Företagartröskeln måste bli lägre där det idag är svårt att få vård.

Vi föreslår en ny vårdvalsform för småskalig vård så att legitimerade yrkespersoner kan driva personligt utformad vård utan att behöva bli storföretagare med många anställda. Äldre läkare som vill arbeta deltid ska kunna ha ensampraktik på mindre orter. Erfaren sjukvårdspersonal ska kunna starta i liten skala och sedan skala upp. Vi vill införa småskaliga vårdval parallellt med de traditionella vårdvalen i en och samma region.

Annons

Annons

► Mer mobil vård över hela landet.

Mobil sjukvård ger nära, trygg vård i förorter, tätort eller i patientens vardagsrum. Den minskar smittrisker och ger patienter med svåra sjukdomar en enklare vardag. Vi vill stötta skapandet av fler mobila team i Sverige, inom många typer av vård. Dessa team kan innebära tandvård, primärvård med samtidig biståndsbedömning, hörapparatutprovning, vanliga vårdcentralsbesök hemma, psykiatri, mobil äldreakut, akutröntgen och mycket annat.

► Mer specialistvård på små orter.

Vårdval är inte lämpligt inom alla vårdområden och inte möjligt i alla delar av Sverige. Liberalerna vill att fler människor i landet ändå ska kunna få bokade besök hos ortoped, hjärtspecialist, diabetesläkare, kurator eller barnpsykolog nära hemmet. Därför vill vi införa ”mottagningshotell” där olika former av vård enligt ett rullande schema byts av i vårdlokaler på små orter, i förorter och på landsbygd. Vår tanke är ge vårdens yrkespersoner möjlighet att utforma strukturer där vård någon gång per månad kommer närmare de patienter som mest behöver det.

Vardagen måste bli enklare för patienter, för anhöriga och för den som väljer ett sjukvårdsyrke. Det är vårt löfte att arbeta för trygg vård nära oss människor. Oavsett var i landet vi bor.

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson

Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd

Tina Hultman (L), styrelseledamot Heby kommun

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy