Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
L: Lokala partier och lokala politiker

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liberalerna svarar på en tidigare debattartikel från Hanna Westman (SBä). Klipp ur SA 5/11.

Annons

I en insändare i SA 5/11 försöker Hanna Westman (SBä) antyda att partier som är rikstäckande inte har fokus på det kommunala. Låt oss vara tydliga.

Liberalerna har både ett starkt patos för de lokala frågorna, om skolan, om ett aktivt näringsliv, om en god äldreomsorg och många fler och är samtidigt engagerade i regionpolitik och i nationell politik.

Vi som är engagerade i kommunpolitiken i Sala har ett starkt fokus på Salas bästa. Det är inte ett privilegium för ett lokalt parti. Att vi sedan också har ett engagemang för den regionala politiken och rikspolitiken är viktigt. Det är på regional nivå som frågor kring hälso- och sjukvård beslutas. Där fattas också viktiga beslut om den ekonomiska utvecklingen i hela regionens alla tio kommuner. På regional nivå ligger beslut om kollektivtrafik, om kultur och mycket mer. Vill man verkligen vara med och påverka också dessa beslut räcker det inte med att vara ett lokalt parti. Man saknar möjlighet att driva viktiga frågor genom att bara vara ett lokalt parti.

Annons

Annons

På samma sätt när det gäller rikspolitiken. De tunga frågorna om skolan, om skatter, om näringspolitik, om funktionshinderfrågorna och många fler beslutas i Sveriges riksdag. Möjligheten för ett lokalt parti att påverka dessa frågor är noll!

Hanna Westman försöker också få det till att politiker i rikstäckande partier är så intresserade av sin egen (politiska) karriär att de snabbt vill lämna den lokala för andra nivåer. Inte heller detta stämmer. Liberalernas riksdagsledamot i Västmanland, Roger Haddad, är fortfarande engagerad i kommunpolitiken i Västerås. En av oss som skriver är regionråd, men samtidigt aktiv i den lokala politiken här i Sala, vilket för övrigt gäller ytterligare två regionråd från två andra rikstäckande partier.

Låt oss vara tydliga. Vill man verkligen påverka samhället och politiken bör man engagera sig i ett parti som finns på alla nivåer! Det är bara på det sättet man kan påverka alla viktiga frågor, genom den kunskap och erfarenhet som finns i dessa partier. För oss som liberaler är det viktigt att påverka samhället på alla nivåer, inte bara den kommunala. Politik och samhällsfrågor är aldrig enbart lokala. De är både lokala, regionala, nationella och globala. Bara ett parti som finns på alla nivåer kan fullt ut påverka och förändra samhället!

Mona Johansson (L), ersättare i kommunfullmäktige, ordförande Liberalerna Sala

Agne Furingsten (L), ledamot i kommunfullmäktige, vice ordförande Liberalerna Sala, regionråd Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy