Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
M: Symboler för våra barn är en principsak

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Viveca Molin (M) är ledamot i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Bild: Ari Korzeniowski

Annons

På kommunstyrelsens sammanträde i onsdags gick vårt äskande om ett tillskott på 500 000 kronor för våra barn och ungas läromedel igenom, men med mycket debatt. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstar emot för att det är en principfråga. Salas Bästa röstar ja, men kallar det att vi “vill ta politiska poäng”. Vi får höra att det är meningslös symbolpolitik. Och självklart är det att vänta när förslaget kommer från styret och de själva sitter i opposition. Men vad svarar vi på det?

Ja, vi kan kalla det symbolpolitik om ni vill. Det är en symbol för att vi vill satsa på våra barn och unga. En symbol för att vi inser allvaret i att skolans resurser inte räcker till. En symbol för att starta arbetet med att höja kvaliteten i skolan för alla barn i Sala kommun. Ge dem en chans att få bra läromedel för att klara av sin skolgång och gå ut med godkända betyg. För mig och för oss i Moderaterna är det en principfråga att alla våra barn ska få den utbildning de har rätt till. Vi är på intet sätt för någon “äskandekultur” men när det gäller att prioritera vart vi väljer att lägga pengar, känns våra barn som något självklart. Att sätta ner foten och säga: “Hej kommunstyrelsen, vi måste prioritera våra barn!”.

Annons

Annons

Att Salas Bästa säger att vi vill ta politiska poäng är lite som att kasta sten i glashus från partiet som lovar allt till alla och tar alla chanser till politiska poäng hejvilt. I Moderaterna skulle vi aldrig ens tänka tanken att spela politiskt spel och “försöka ta politiska poäng” med våra barn och unga. Det får stå för Salas Bästa att göra.

Vad är då tanken med detta äskande?

Vi har hört larmrapporter från lärarkåren om hur böcker är slitna, man använder stenciler och kopior. Det saknas kvalitativa digitala läromedel. För att barn ska kunna tillgodogöra sig en utbildning behövs det bra läromedel. Barn behöver läsa och skriva. Dessutom behöver lärarna få känna att de har möjlighet att köpa de läromedel som behövs för att kunna göra sitt arbete på allra bästa sätt. Det arbetet kan påbörjas närsomhelst på året och behöver inte vara i anslutning till ny termin. Dessutom är detta en början på vad vi ser som ett av de viktiga områden vi måste prioritera inom skolan:

► Läromedel och behöriga lärare.

► Ändamålsenliga och optimerade lokaler.

► Trygghet utan trakasserier och mobbning.

► Elevers välmående i form av en stärkt elevhälsa.

Skolan i Sala har många brister och vi behöver lägga stor kraft och resurser på detta, det vet vi. Och vi i Moderaterna är beredda att göra det. Vi är beredda att ge våra unga en chans.

Viveca Molin (M), ledamot utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy