Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Överförenklat resonemang om vegetariskt som miljövänligast

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten reagerade på ledaren "Skolmaten borde vara vegetarisk" i SA 8/11.

Annons

Svar på ledaren "Skolmaten borde vara vegetarisk" i SA 8/11.

Som vanligt överförenklas resonemanget om kött som klimatbov och vegetarisk kost som bästa klimatval. Det är få vegetarianer och veganer som lever helt på svenskodlad kost. De flesta är för sitt protein beroende av olika bönor, linser, nötter, alger, med mera som måste importeras och därmed transporteras långväga, vilket är dåligt för miljö och klimat.

Annons

Annons

Svensk odling är beroende av att vallgrödor finns med i växtföljden. För att inte tala om att betesdjuren hjälper till med att hålla det vackra svenska landskapet öppet!

Jodå, det är lämpligt att äta mindre av kött totalt sett. Men det kött man väljer att äta ska vara så närproducerat som möjligt, och hellre kött från idisslare som kor, får, getter, med flera än från fågel och gris. De senare har samma sorts magar som vi människor så vad fågel och gris kan äta kan vi människor äta direkt.

Idisslarna däremot kan förädla grovfoder från bete och vallodling, som den svenska naturen och odlingen är i behov av i växtföljden. Välj idisslarkött från svenska uppfödare som föder upp sina djur på en foderstat där grovfodret utgör den absoluta huvudandelen.

När du äter grönsaker och vegetariskt, välj svenskodlat och vegoprodukter på svenskodlat ärtprotein i stället för importerad soja. Köp de svenskodlade bönorna och linserna som finns, i stället för de importerade.

Mjölkprodukter i alla dess former ska förstås köpas svenskt, kolla noga på mjölkens ursprung i förädlade mjölkprodukter. Svensk eko-mjölk och -kött har stränga regler för att korna ska utfodras med så hög andel bete och grovfoder som möjligt. Transporterna av mat kors och tvärs i världen bär i nuläget inte kostnaden för sin egen klimatpåverkan, det är därför upp till oss konsumenter att välja svenskt för alla de produkter som går att odla och uppföda här i vårt land, i stället för att stirra oss blinda på minimi-priser.

Annons

Annons

Så sluta tjata om att vegetariskt är enda lösningen för klimatsmart diet! Mer balanserad kunskap behövs!

Allätare med kunskap om svensk odling och uppfödning

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy