Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Till minne: Ebbe Jonsson – en liten men stor idrottsman

Bild: Privat, Arkivbild

Annons

Ebbe Jonsson, en av Salas stora individuella idrottsmän har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han var född och uppvuxen i Vilhelmina där han förutom fotbollsspel också blev en framgångsrik skidåkare med medalj på junior-SM som främsta merit.

Ebbe kom till Sala i mitten av 1960-talet då han studerade på dåvarande Teknikerskolan. Efter studier där och fortsättning i Enköping och några år i Västerås slog han ner bopålarna i Sala. Han arbetade några år på Maskinfabriken, numera Metso, och hade också hittat kärleken i Sala.

..de tänkte nog att han var inte så duktig den där norrlänningen men det skulle de så småningom få äta upp.

Han hade dock hållit upp med idrotten i många år, och när han kom till Sala tog Holger Gustavsson, som var hustrun Evas svåger, kontakt med IFK Sala som ibland hade sina träningar förlagda till Almossen. Då var Ebbe en liten men ”kulmagad” herre efter ett antal år utan idrott och han blev också rejält frånsprungen av Bosse Pettersson, Kjell Bennström med flera, och de tänkte nog att han var inte så duktig den där norrlänningen men det skulle de så småningom få äta upp.

Annons

Annons

Ebbe var en mycket lättränad men också en otroligt envis person som inte släppte övriga gänget utan kamp. Således dröjde det inte länge förrän kulmagen var borta och resultaten började komma. Redan 1967 blev han 348:e på Vasaloppet som han förbättrade året efter till en 125:e plats. Samma år blev det lagseger i DM 5 milen i Arboga.

Bosse Pettersson och Ebbe hade många bataljer i skidspåret där de bland annat följdes åt ett helt Vasalopp där det skiljde bara fyra placeringar med Bosse på en 37:e plats och Ebbe en 41:a plats. Bara någon vecka efter det fick Ebbe revansch i Stålspåret i Söderfors där de bägge IFK:arna i kraftigt snöfall och obefintliga spår drog sönder hela startfältet med Ebbe som segrare och Bosse på andra plats.

1971 var ett otroligt jobbigt Vasalopp med segrartid på över fem timmar och där Bosse knep en 18:e plats och Ebbe med sin 47:e plats var otroligt besviken då han genom sitt arbete var tvingad att arbeta mycket utomlands och hade bara 40 skidmil i benen.

Ebbe Jonsson, engagerad inom IFK Sala som löpare och skidåkare, har avlidit 83 år gammal.

Bild: Arkivbild

Men han var inte bara en excellent skidåkare utan var en minst lika god löpare. Om Bosse var hans kombattant i skidspåret kan Lasse Wallin vittna om många kamper med Ebbe på löparbanan.

Ebbe var den första IFK:are och Salabo som gjorde under tre timmar på marathon och det skedde i andra upplagan av Stockholm Marathon 1980 där han som 42-åring sprang på fantastiska 2.35.55. Det året var även Tommy Blomqvist och Ingemar Sigurdsson under drömgränsen tre timmar.

Annons

Ebbe vann också Riksmästerskapet i Terräng samma år och belönades med Ernst Erikssons minnespris som bästa IFK:are i föreningen. Han deltog också i veteran-VM i Rom och landade på 2.44 på marathondistansen.

Annons

Bosse Pettersson har berättat att han tog tid på Ebbe på elljusspåret (tvåkilometerslingan) en kväll i början på 1970-talet och där var han under sju minuter som han nog var först med i Sala. Undertecknad har haft otroliga träningspass med Ebbe där ingen ville ge sig men minns också att jag tog honom på Järndammsloppet 1981 efter hans två tidigare segrar.

Porträttbild på 70-årsdagen 2008.

Bild: Arkivbild

1991 fick livet för Ebbe en otroligt tragisk vändning. Han var på ett besiktningsuppdrag på Jakobsbergsgården för sin firma som han ägde tillsammans med dåvarande förbundskaptenen i ishockey, Curt Lundmark. Där ådrog han sig en kraftig stroke vilket innebar slutet på en strålande idrottskarriär men också en förändring i hela hans liv.

Envis som Ebbe var gjorde han tappra försök tillsammans med vännen Lars Alenius att återkomma i skidspår och löparbanor men hans skador var alltför stora för att det skulle vara möjligt. Så småningom blev bostaden Jakobsbergsgården där han så olyckligt drabbades av stroken. Han stora intresse där var att slöjda och trots stora motoriska besvär skapade han mycket fina träarbeten.

Annons

Tilltagande sjukdomar under pandemin innebar också ett tufft sista år både för Ebbe och anhöriga och när han till sist somnade in var det nog en befrielse för Ebbe att kampen mot sjukdom var över.

Dock är jag säker på att min farsa Ivan Lantz har en skid- och löpsektion däruppe där han får träffa sina gamla IFK-kamrater Hasse Ekman, Ragnar Wikström och Erik Holm med flera, och där finns inga krämpor som sätter stopp för nya prestationer.

Tack för allt Ebbe!

IFK Sala genom löparkompisen Åke Lantz

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy