Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Gårdsförsäljning eller Systembolag?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"För min del vill jag att vi ska göra vad vi kan för att begränsa alkoholdrickandet för att minska och inte öka alla de olika skador som alkoholen medför", skriver Bosse Axelsson.

Bild: Arkivbild

Annons

Det pågår en utredning, den tredje, om man ska tillåta så kallad gårdsförsäljning av alkohol.

Kort innebär det att den som tillverkar alkohol ska kunna sälja direkt till kunden. Ska finnas lite regler runt detta.

Sverige har Systembolaget för att sälja alkohol och motivet till detta är folkhälsoskäl vilket EU har accepterat. Orsaken till att vi har detta systembolag är det är klart bevisat att försäljningen blir mera ansvarsfull och har återhållande effekt på konsumtionen.

Annons

Annons

Vad spelar det då för roll om några vinbönder får sälja en skvätt vin?

Sanningen är att det är inte bara de som får tillgång till att sälja utan givetvis alla andra som vill tillverka och sälja alkoholdrycker.

Jättar som LRF som i sin tur har internationellt stöd av stora aktörer på alkoholmarknaden jobbar intensivt på att få tillgång till en ny marknad.

Det olyckliga är att den av regeringen tillsatta utredningen är sammansatt så att alkoholintressenterna har ett majoritetsinflyttande och att ordföranden/ansvarig utredare har fått för sig att hon ska lämna ett förslag om att tillåta gårdsförsäljning även om hennes experter på EU-rätt säger att det inte är förenligt med vår rätt att ha Systembolaget.

Inom loppet av cirka tio år har två tidigare utredningar fastslagit att Systembolaget inte kan vara kvar om gårdsförsäljning införs.

I december ska utredningen lämna över sitt förslag till regeringen sen drar remisser och så vidare igång.

Ska vi i Sverige ha en ökad alkoholkonsumtion med då även ökade skador eller ska vi fortsätta att försöka begränsa skadorna så måste vi också begränsa drickandet?

För min del vill jag att vi ska göra vad vi kan för att begränsa alkoholdrickandet för att minska och inte öka alla de olika skador som alkoholen medför.

Slaget kommer nu att stå mellan att behålla dagens Systembolag eller en tämligen fri försäljning om gårdsförsäljningen blir en verklighet.

Annons

Gör din röst hörd och tala om att du inte vill ha någon gårdsförsäljning. Dela detta med dina vänner och tillsammans kan vi bilda en opinion som ser till att gårdsförsäljningen hamnar där den hör hemma i sopkorgen.

Bosse Axelsson, IOGT-NTO

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy