Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Till minne: Stig Eklund var öppen för nya tankar och idéer

1964 och 2014. Nu har Stig Eklund avlidit. Foto: Sven Norling/Linda Landqvist

Annons

Lantbrukaren Stig Eklund, vår pappa, har stilla somnat in, 87 år gammal.

Han föddes utanför äktenskapet då farfar vägrade att gifta sig eftersom prästen sympatiserade med nazisterna. Föräldrarna gifte sig först när prästen hade bytts ut. Den här historien berättade vår pappa med stolthet och kanske lade den grunden för hans starka värderingskompass.

Pappa var en föreningsmänniska. Han värnade om demokratiska organisationer och vikten av att bli starkare genom organisering liksom att engagera sig för att påverka. Många har genom åren fått frågan om vad de röstar på och om de säljer sin skog till lantbrukskooperationerna.

Att gå samman för att driva och påverka tillsammans var för pappa det självklara. Ensam är inte stark. Han var ordförande i såväl Möklinta LRF som Möklinta Centerparti i många år och satt i skolstyrelsen.

Annons

Annons

Anna-Greta, född Johansson, och Stig Eklund på deras kryckeståt den 18 juli 1964. Ingvar Westholm och Gun Jansson var fuskprästpar. Foto: Sven Norling

Pappa var en företagare som övertog gården Stjärnberg i tredje generationen. Han gick Sala lantbruksskola och var nog inte klassens pluggis men öppen för nya tankar och idéer. På kursen gick brodern till hans blivande maka, Anna-Greta. Han skojade ibland och sa att det var mammas sockerkaka som var vägen till hans hjärta. Tillsammans fick de två barn.

Nyfikenhet för det nya har varit ett starkt drag hos vår pappa, han har vågat satsa och testa. Han var ofta först med det nya; täckdikning, ensilageläggning, torkhus, KRAV-odling, rörmjölkning, utgödsling i ladugården för att nämna några saker. Diskmaskin kom också tidigt in på Stjärnberg.

Efter en hjärtinfarkt avvecklade han mjölkproduktionen. Han bytte den sista kon mot grannens nordsvensk och hästarna kom att bli ett glädjeämne i kombination med hårt arbete. Med hästen Pilkillen blev det många resor till olika travbanor runt om i landet. Pilkillen gav också Jörgen Westholm många tidiga segrar som kusk och hästen blev Salaortens liksom Rommetravets bästa flera år i rad.

2014: Guldbröllopsparet Stig och Anna-Greta Eklund flankeras av ”prästparet” Barbro Snellman och Anders Westin framför den resta kryckan. Foto: Linda Landquist

Annons

Pappa älskade att fotografera, många är vi som har fått ställa upp och bli fotade vid alla möjliga och omöjliga tillfällen. Det var inte alltid han kom ihåg att stoppa i en ny rulle i kameran före digitaliseringen men kameran blev hans dagbok genom åren. En annan passion var dans och många är de dansbanor som pappa besökt genom åren.

Men mest av allt och alla älskade han sin Anna-Greta som han planterade rosor till i trädgården, ”för att hon alltid skulle ha blommor” (och visst – han slapp komma ihåg att köpa). Rosorna lever vidare och påminner oss om den vår pappa var. En man med stort, varmt och engagerat hjärta. För oss – sin familj, sina medmänniskor och sin hembygd. Pappa, du är så saknad.

Barnen Ulrika Eklund och Urban Eklund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy