Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Till minne: Ingen behövde ha tråkigt i Willy Thoréns sällskap

Willy Thorén har avlidit 89 år gammal.

Bild: Arkivbild

Annons

Willy Thorén skulle i december i år ha fyllt 90 år. Hans föräldrar flyttade 1931 från Kolbäck till Västra Munga gård i Romfartuna några veckor innan Willy föddes. Fadern arbetade som kördräng. För familjen blev det i fortsättningen många flyttar och för Willy många byten av skolor. I Ransta skola gick han en tid i fröken Renanders klass. Willy hade inga syskon.

Annons

I ungdomen spelade han dragspel i ett dansband. De cyklade omkring till olika evenemang, och instrumenten, inklusive trummor och bas, fraktades på en cykelkärra.

Annons

Efter militärtjänst i Boden 1951-1952 fick han anställning hos fröhandlare Åke Persson i Surahammar. Willy blev handelsresande och sålde tulpanlökar för bland annat skolor i hela Sverige. 1953 hade han kontakter med Sala och i Katrineholm fick han plutonutbildning inom civilförsvaret.

En vacker brunlockig flicka med namnet Astrid fångade hans unga hjärta. 1956 blev det bröllop i Surahammars kyrka. Som nygifta bodde de hos Willys föräldrar i Surahammar och dottern Anita föddes där 1956.

1958 flyttade familjen till Sala där Willy var föreståndare för en sjukvårdsaffär på Norrbygatan fram till 1964. Willy sålde även begagnade bilar för Larssons bilaffär, hyrde ut maskiner och cementblandare. Tillsammans med Astrid sålde han husvagnar av olika märken. Astrid skötte telefonen.

När villatomter blev till salu på Nyåker 1964 bestämde sig paret Thorén att bygga eget. Kontakter togs med By-Hus och Willy gjorde egna ritningar, även till någon av grannarna.

Nu blev Willy headhuntad av ägaren till By-Hus och började sälja hus. Han avancerade till distriktschef. Husvagnarna ställdes nu i närheten av villan på en plan nedanför gamla vattentornet.

Sonen Ulf föddes 1965.

Förutom musik, veteranbilar, resor, fiske och hus, var trädgården Willys stora intresse tillsammans med Astrid. Som villapionjärer anlade de trädgården, som de sedan skött mönstergillt.

Annons

Annons

I gillestugan skapade Willy gärna underhållning med hjälp av dragspelet, jukeboxen från 1950-talet och ett biljardbord. Elpianot blev också en favorit. Ingen behövde ha tråkigt i Willys och Astrids sällskap.

En entreprenör, nybyggare och livsnjutare har gått ur tiden. Willy sörjs närmast av hustrun Astrid, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

En god och omtänksam granne under drygt 23 år på Forsellesgatan kommer Åke och jag att minnas med glädje.

Ann-Marie Olofsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy