Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Till minne: Ilse Spetz, en av de personer jag beundrat mest

Ilse Spetz har avlidit 90 år gammal. Foto: Heiko Junge / TT

Annons

Min brors svärmor Ilse Spetz har avlidit 90 år gammal. Ilse var en av de personer jag beundrat mest. Ilses liv har varit dramatiskt. Som den kloka person Ilse var, skrev hon ner sitt livs historia för anhöriga och andra närstående att läsa och fundera på hur livet kan vara och förändras beroende på var man råkar vara född.

Ilse föddes i byn Schillwen i nuvarande Litauen, men då tillhörde det Tyskland. Ilse växte upp på en bondgård där livet nog var ganska bra, förutom skolan, där läraren var en tyrann som flitigt använde rottingen som pedagogiskt redskap.

Annons

Annons

Andra världskriget kom så småningom att beröra även Schillwen. 1944 tvingades familjen fly från Schillwen undan ryssarna. Under stora umbäranden, och en hel del tur, lyckades man komma till den del av Tyskland som förvaltades av britterna efter krigsslutet. Åren efter krigsslutet var otroligt fattiga, mat och rena kläder var en bristvara.

Till jul 1951 kom Ilse till Sverige. Till ett land där hon välkomnades, fick arbete, möjlighet att utbilda sig vidare, träffade sin man Rolf och bildade familj. Så småningom kom familjen till Sala där barnen växte upp. Jag har haft förmånen att läsa Ilses dokumentär, samtalat med Ilse när hon åkt med oss på släktträffar hos dottern Ulrike, som är gift med min bror.

Ilse var en stor humanist, som brydde sig om människor. Vi delade samma syn på EU, att så länge EU fungerar är risken liten att någon ska behöva uppleva krig och dess konsekvenser, vilket Ilse fick vara med om.

Tack för att jag fick möjligheten att lära känna Ilse, läsa hennes berättelse. Ilse var en oerhört fin person, vars värderingar jag beundrar och delar fullt ut.

Mina tankar går till familjen i saknaden och sorgen efter Ilse. Men, ni ska vara stolta över er mor. Om flera vore som Ilse var, skulle jorden vara en bättre plats för homo sapiens att leva på.

Per Nyström med familj, Nergården Västerbykil

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy