Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Till minne: Sven-Olof Olson, en av flygvapnets främsta chefer

Förre generallöjtnanten Sven-Olof Olson har avlidit i en ålder av 94 år. Han sörjes närmast av sin hustru Yvonne och familjen.

Sven-Olof Olson har avlidit 94 år gammal.

Bild: Privat

Annons

”Sven-Olle” föddes i Oskarshamn 1926 och var därmed jämnårig med flygvapnet som han kom att tjäna under hela sin militära karriär. Han startade sin flygutbildning 1945, och som fänrik placerades han 1948 som nattjaktpilot vid Kungliga Västmanlands flygflottilj (F 1) i Västerås. Under denna tid erhöll han Stockholmstidningens bragdmedalj för en synnerligen skicklig nödlandning efter ett motorstopp.

Annons

Som ung officer tjänstgjorde han i flygande befattningar men medverkade också till skapandet av det datoriserade strids- och luftbevakningssystemet STRIL 60. I kombination med jaktflygsystemet J 35 Draken och flygbassystemet gav detta Sverige under det kalla kriget en luftförsvarsförmåga i världsklass.

1967 utnämndes Sven-Olof till överste och chef för Kungliga flygkadettskolan F 20 i Uppsala och därefter till flottiljchef för Kungliga Upplands flygflottilj. Som generalmajor tjänstgjorde han som souschef för Försvarsstaben och därefter som chef för Första flygeskadern E 1.

Annons

Sven-Olof utnämndes 1980 till generallöjtnant och militärbefälhavare (MB) i Södra militärområdet. Som MB hade han, under överbefälhavaren Lennart Ljung, det direkta operativa ansvaret för våra åtgärder i samband med att den sovjetiska ubåten U-137 gick på grund utanför marinbasen i Karlskrona.

När den sovjetiska flottstyrkan stävade mot Karlskrona för att bogsera hem ubåten nekade statsminister Fälldin dem tillträde och gav ordern ”håll gränsen!” En tydlig vilja och en effektiv styrkedemonstration från svensk sida gav en fredlig lösning på ett skarpt läge.

1982 blev Sven-Olle chef för flygvapnet, en befattning han behöll till sin pension 1988. Under dessa år skapade han sin ställning som en av flygvapnets främsta chefer genom tiderna.

Sven-Olof Olson var en stor man i alla bemärkelser. Det var ingen tvekan om vem som förde befälet. Han kunde vara hård i sin kritik, men alltid rättvis, respekterade andras åsikter och hade ett gott hjärta. Ett otroligt minne för namn, ansikten och tidigare möten medförde att man antingen kände sig väl till mods i hans sällskap eller ibland kanske inte. Som talare var han lysande och därför en eftersökt gäst.

Annons

Vi som fått förmånen att både tjänstgöra under general Olson och att efterträda honom som flygvapenchefer uttrycker på detta sätt vår respekt och uppskattning av ”Chefen”.

Jan Jonsson, Mats Nilsson, Jan Andersson, Anders Silwer, Micael Bydén, Mats Helgesson och Carl-Johan Edström genom Kent Harrskog

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy