Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Till minne: Vännerna minns Brita Norén, Anders Diös dotter

Brita Norén, dotter till Anders Diös, har avlidit. Hon levde mellan 1922-1920.

Bild: Privat

Annons

En färgstark kvinna med stort hjärta och humor, en älskad mor, mormor, farmor och moster har efter ett knappt sekel gått ur tiden. Vi minns hennes generositet och förmåga att se människor. Hon levde in i det sista i trons förtröstan i liv och död. Må hon vila i frid.

Brita föddes i Sala, där hennes far byggmästare Anders Diös startade sitt företag. Hon var yngst med två äldre systrar, Mary och Stina. Familjen flyttade sedan till Uppsala. Släkten, som härstammar från Våmhus/Bonäs i Mora kommun och bygden vid Orsasjön, har betytt mycket för familjen. Här blev Brita bofast de sista 30 åren. Hon fick somna in i sitt hem omgiven av sina nära.

Brita gifte sig 1943 med dr. Bengt Norén. Från Uppsala flyttade familjen till Östersund, där Bengt fick en tjänst på lasarettet. Brita fick många nya vänner som har betytt mycket för familjen. Till Göteborg flyttade familjen 1950, där Bengt startade egen praktik. De fick tre barn, Jonas, Susanne och Mikael. Familjen var viktigast för Brita och det blev en stor sorg när Bengt gick bort 1970 och yngste sonen Michael 2016.

Annons

Annons

Brita hann vara med om mycket under sitt långa liv. Som tonåring, innan andra världskriget bröt ut, åkte hon ensam till familjer i Österrike och i Skottland för att lära sig språken. Hon var också intresserad av djur och praktiserade på bondgård i Mora under skollov.

Sin första Moradräkt fick Brita när Emma Zorn bad henne att dra i bandet som avtäckte Anders Zornstatyn i Mora Tingshuspark, när den invigdes av Prins Eugen.

Till USA for Brita ofta för att hälsa på sin dotter Susanne med familj. Barnbarnen, tre i USA och två i Uppsala, stod hon nära. De besökte sin mormor/farmor varje sommar med sina familjer. Det var viktigt att hon fick träffa barnbarnsbarnen.

Hon följde med sin far för att tolka och representera under långa utlandsresor och evenemang. Familjen hade släkt och vänner över hela världen och kunde berätta om möten med tidens storheter och kändisar. Med samma glädje mindes hon husmorssemestrar utan alla moderna bekvämligheter på Indnäs fäbod tillsammans med systern Stina.

Brita var en jordnära person. Praktiskt begåvad, full av idéer och uppslag och tyckte om att styra och ställa. Steget mellan tanke och handling var kort. Med klarsyn och hjärtevärme såg hon sina medmänniskor med deras förtjänster och tillkortakommande och satte ingen före den andra. Alla var välkomna.

När de jämnåriga föll ifrån fortsatte deras barn och familjer att besöka henne i hennes vackra hem på udden vid Orsasjöns strand.

Annons

Brita Norén, dotter till Anders Diös, har avlidit.

Bild: Privat

Annons

De sista sex åren var Brita blind och mycket skröplig, men hjärnan var klar. Sonen Jonas hade ansvar för fastigheten så att det var möjligt att mamma kunde bo kvar. En stor eloge till hemtjänsten i Våmhus, som piggade upp vardagen. Med äkta intresse hade hon reda på dem alla, lärde känna dem, såg dem fast hon inte kunde se.

När hennes fysiska förmåga avtog framstod hennes innersta personlighet desto tydligare. Med Brita kunde man tala om allt från vardagens bekymmer till storpolitik och hur nobelpristagarnas uppfinningar fungerade. Hon höll sig underrättad om det som rörde sig i tiden, ömmade för dem som hade det svårt och hade koll på det mesta, social och engagerad in i det sista.

Vi saknar henne.

Vännerna Elisabet Fagerholm Martis, Anders Åkerlund och Christina B Nyrén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy