Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Till minne: Ingvar Dahlqvist såg till att SA fick plats på frukostbordet

Annons

Ingvar Dahlqvist kom till Ågren och Holmbergs Boktryckeri AB 1984. Där blev han verkställande direktör, ansvarig utgivare och chefredaktör till de tre lokaltidningarna Sala Allehanda, Avesta Tidning och Fagersta-Posten som bolaget gav ut.

Han kom från Vestmanlands Läns Tidning där han började som sportreporter och avancerade till redaktionschef. Ingvar var en allmänbildad person med journalistkompetens ut i fingertopparna.

Annons

Annons

Hans första insats på lokaltidningarna var viktig och blev en historisk vändpunkt då han ändrade formatet på tidningarna 1984. Tidigare kom vi ut som broadsheet, det vill säga i fullformat eller lakansformat i dagligt tal. Nu rymdes lokaltidningen på frukostbordet och layouten, utseendet, blev mycket viktigare. Omgörningen togs snabbt emot positivt av läsekretsen.

SA:s tidigare chefredaktör Ingvar Dahlqvist har avlidit, 94 år gammal.

Bild: Privat

Det var under en framgångstid Ingvar ledde Sala Allehanda. Annonsmarknaden hade ännu inte hunnit dyka och inte heller internet hade gjort sitt intåg och Ingvar såg till att investera i utbyggnad av officinen och modernisera tidningsutgivningen.

Han blev uppskattad av läsekretsen för sina kåserier, "Oss emellan", som publicerades varje lördag, och hade alltid en personlig känsla i om hur han rörde sig i lokalsamhället.

Tidningen under hans tid kom ut sex dagar i veckan och hade ett 25-tal journalister på redaktionen och cirka totalt hundra personer anställda i det gamla tidningshuset vid korsningen Aguéligatan/Vasagatan. En lönsam press och stort civiltryck var då också det ett ekonomiskt vinnande koncept.

Annons

Ingvars stora intresse, förutom journalistiken, var tennis och amerikansk inrikespolitik. Flera blev hans besök på Wimbledon, tennisens mecka i London, och som utsänd observatör av presidentvalen i USA.

Ingvar Dahlqvist gick i pension 1997 och lämnade då en tidning som helt och hållet var rustad för modern framställning.

Jan-Erik Bolle Eriksson, nyhetschef under Ingvar Dahlqvists tid på Sala Allehanda

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy