Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Debatt SBä: Liberalernas budget gav 20 miljoner i besparing

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mårten Hemström (L) menar att SD:s agerande i budgetfullmäktige ställt till det för Salas skolor. Hanna Westman (SBä) håller inte med.

Bild: Ari Korzeniowski

Annons

Mårten Hemström (L) är besviken på att Sverigedemokraterna röstade på Socialdemokraternas budget. Han menar att hans budget innehöll satsningar som nu går i stöpet.

Sanningen är dock att oavsett vad Mårten Hemström (L) vill påskina så hade även Alliansens budget givit skolan 20 miljoner kronor i besparingar. Både Sverigedemokraternas och Salas Bästas budget gav betydligt bättre förutsättningar för Salas elever att få behålla lärare och verksamhet, det går enkelt att jämföra förslagen i SA:s sammanställning. Men ingen budget gav allt skolan begärde få.

Annons

Annons

I stället för att stå för det, fortsätter han att peka på att Socialdemokraternas budget är än värre. Skillnaden är en miljon kronor, då Socialdemokraterna valde att flytta Kulturskolan till Kultur och fritid utan att minska verksamhetens budget. Det innebär också att skolan inte kan spara på Kulturskolan och måste spara på annan verksamhet i stället, inom de lagstadgade områdena. Så det har Mårten rätt i.

I fullmäktigedebatten och även i Mårtens insändare ska Alliansen satsa på diverse saker, samtidigt som förvaltningen kliar sig i huvudet och undrar hur det ska gå till när de ska skära ner 21 miljoner inom nuvarande verksamhet utifrån de pengar de fått av Alliansen och Socialdemokraterna? De förslag som förvaltningen tagit fram ska skolnämnden ta beslut om den 10 november. Om ingen förändring sker i styret, ramen eller om Mårten och övriga i Alliansen inte har andra besparingsåtgärder som de kommit på själva. I budget fanns det inte ett enda förslag. Än så länge styr de kommunen.

Det enda parti som faktiskt slogs mot enorma besparingar i fullmäktige var Salas Bästa. Vi hade fyra miljoner lägre ram än önskad ram (599 mkr). Vi hade även förslag på vad skolan ska göra för att lyckas spara fyra miljoner. Trots att vår budget inte heller vann kommer vi att fortsätta slåss mot besparingar i skolan och föreslå andra alternativ. Vi kommer att göra vårt yttersta i alla möjliga instanser och eventuella förhandlingar som komma skall.

Annons

Men låt oss vara ärliga och säga att det finns inget parti som satsat extra på skolan 2021, det vill säga kan utöka verksamheten. Vi har alla haft olika stora neddragningar och det kommer visa sig tydligt när åtgärderna blir verklighet. Anledningen är att skatteunderlaget minskat rejält vilket innebär att alla förvaltningsdelar måste dra ner på sin verksamhet. Vi valde bara att prioritera skolan högst i vår fördelning och har lagt stålbad på kommunstyrelsen, chefsorganisationen och lokalutnyttjande i stället samt även lagt en lägre total ram till Kultur och fritid (det skiljer 1,5 miljoner).

Annons

Mårten vill även lägga sig i både hur lärare hanterar läxor och mobiler i klassrummet. Han vill även byta ut paddor mot laptops men har inte lagt in medel till det i budgeten. Salas Bästa ser hellre att rektorer och lärare får mer att säga till om och att skolan blir decentraliserad. Det har visat sig ge både bättre resultat och att fler behöriga lärare stannar kvar.

Hanna Westman (SBä), oppositionsledare Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan