Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Debatt
Debatt SD: Torka tårarna och gå vidare, M

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Vi kommer aldrig vara något annat partis stödhjul. Det är ett löfte”, skriver Magnus Edman (SD).

Bild: Arkivbild, Ari Korzeniowski

Annons

Replik på Moderaternas debattartikel.

Moderata fullmäktigegruppen gör ett försök att slå sig för bröstet och svingar diverse påståenden hejvilt. Jag inledde mitt anförande under måndagens kommunfullmäktige angående att oavsett vilken budget SD väljer att stödja så kommer ”förloraren” bittert gråta ut att ”det är SD:s fel”. Detta blev som befarat. Samtliga förtroendevalda i vår parlamentariska grupp står 100 procent bakom det beslut vi tog när vi röstade för S budget.

M påstår att arbetet har fungerat väl under 2020. Prognoserna har pekat både upp och ner men med kommande besparingar där det enbart inom skolnämnden har prognoserats över 20 miljoner kronor kan det knappast ses som ett gott arbete. För åren 2018–2019 har vi ett återställningskrav på ca 58 miljoner kronor. Även där ser prognoserna inte särskilt positiva ut. Kommunen kommer inte klara av denna återställning.

Annons

Annons

M har tillsammans med alliansen inte lyckats att leverera under denna mandatperiod och detta är fakta. Om M verkligen tror att vi skulle låta bli att agera och låta styret fortsätta med kommunens kräftgång just för att kommunen befinner sig i en djup kris så misstar de sig totalt. Tidpunkten är mycket väl vald och genomtänkt till fullo.

SD Sala klargjorde tidigt att vi i år kommer ta aktiv ställning och rösta för den budget som tilltalar oss mest. Vi redogjorde också med vilka kriterier vi skulle bedöma dessa budgetar. Den som lägger förslag i samstämmighet med det vi själva prioriterar och kring frågor vi drivit är intressant. Om man totalt ignorerar de partier man vet kan fälla ens budget är upp till var och en. Vi har även inget samarbete med något parti och har ingen som helst skyldighet att agera dörrmatta eller vika ner oss bara för att andra partier inte ska bli ”sura”.

M påpekar även att vi under valrörelsen 2018 gick ut med budskapet ”Stoppa Sosseriet”. Det stämmer, men det innebär återigen inte att vi är alliansens dörrmatta och stödparti. Vill man ha någons stöd så finns det många sätt att säkerställa detta på, däribland att bygga en starkt förtroende. M sitter med C vars partiledare gick ut med att hon hellre äter upp sin högra sko än samarbetar med S. Vi vet alla hur det löftet hölls.

Det är sant att S i Sala aldrig kommer att samarbeta med oss. Det kommer inte C och L heller, som vidare sitter med i styret tillsammans med M. Så varför ska vi då stödja er? Även där räcker inte era argument till. Nej kära Moderater, bättre kan ni. Torka tårarna, res på er, borsta av er och gå vidare. Ni har haft er chans men har tyvärr inte lyckats fullt ut. Nu är det upp till det andra blocket försöka om de så önskar.

Annons

Om M verkligen tror att vi röstar på någons budget enbart för att statuera vår makt eller ställa till det i kommunen så visar det tyvärr att ni inte har följt vårt politiska arbete i kommunen särskilt väl.

Vi kommer aldrig vara något annat partis stödhjul. Det är ett löfte.

Magnus Edman (SD), gruppledare

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan