Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Till minne: Bengt Olofsson, prisad doktor med koll på bensår

Bengt Olofsson blev 75 år. Foto: Ulf Axelson/VLT:s arkiv

Annons

Doktor Bengt Olofsson, Sala, har avlidit efter en kort tids sjukdom en månad efter sin 75-årsdag. Han sörjes närmast av sonen Carl med familj, Ingarö.

Bengt var född och uppvuxen i Stockholm och fick sin medicinska utbildning vid Karolinska Institutet.

Efter läkarexamen flyttade han till Västmanland för allmäntjänstgöring och specialistutbildning till kirurg och han kom att förbli Salabo livet ut. Bengt inriktade sig på 1980-talet mot kärlkirurgi som alltmer kom att flyttas ut till de större länssjukhusen.

Annons

Annons

I början av 1990-talet etablerade han privat mottagning i Skrapan, Västerås. Där utvecklade han en bandageringsteknik för venösa bensår grundad på fysiologiska principer. Mycket goda sårläkningsresultat gav Bengt nationellt renommé och oräkneligt antal tacksamma patienter som ibland befriades från flerårigt lidande.

Genom avtal med landstinget kunde Bengt från 1996 också börja operera sina patienter i Sala. När kärlkirurgiska kliniken etablerades kom hans verksamhet så småningom att flytta in i klinikens lokaler och senare bli en integrerad del av densamma och Bengt anställdes åter som överläkare. Bland annat Bengts insatser kom att ligga till grund för det sårcentrum som etablerats vid sjukhuset. Under sina sista år fram till pensionering vid 70 år fyllda tog han upp nya behandlingsmetoder för djup bäckenvenstrombos.

Bengt var noggrann och skicklig kirurg och kärlkirurg, med omvittnat engagemang för sina patienter och godmodig och spjuveraktig för det mesta, men han kunde fatta humör om systembrister drabbade verksamheten. Sedan han återvänt till sjukhuset kom han att med stor frenesi ägna sig åt undervisning av studenter, kollegor, sköterskor och undersköterskor om venös sjukdom och behandling av bensår. Han var också efterfrågad föreläsare i andra landsting.

Annons

Även efter pension har han återkommit och så sent som i februari i år. För sina insatser belönades han med underläkarföreningens pedagogiska pris. En hängiven läkare och god kamrat har gått ur tiden.

För vänner och arbetskamrater genom Stig Reinholdsson och Anders Hellberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy