Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Till minne: För Maria Arvidsson var ingenting omöjligt

Maria Arvidsson har avlidit.

Bild: Privat

Annons

Vår kamrat Maria Arvidsson finns inte mer. Det känns tungt att skriva dessa rader. Det är ofattbart. Kanske är det så att hjärnan inte vill ta in det. Maria var aktiv vänsterpartist i över tjugo år. Under sina decennier i politiken hann hon med mycket. Hon har suttit i kommunfullmäktige, periodvis som ersättare och periodvis som ordinarie. Hon har suttit i nämnder, styrelser och utskott.

Vänsterpartiet i Sala har henne att tacka för mycket, och gediget, arbete i de parlamentariska församlingarna. Hon lade också ner mycket arbete i partiföreningen och dess styrelse, där hon hade olika uppgifter i de olika styrelsekonstellationerna. Efter ork och förmåga ställde hon alltid upp när det var något på gång. Första maj-fixande och -firande, flygbladsutdelning, valrörelse, förberedelser för medlemsmöten, evenemang som Pride i Västerås och Sala och mycket mera. Deltog hon inte i frontlinjen fanns hon där i bakgrunden.

Annons

Annons

På ”grillnatta” vände hon burgare. Annars kunde hon vända ryggen till Svenskarnas Parti tillsammans med Ung Vänster vid torget i Sala. Hon vände dock aldrig kappan efter vinden.

Maria var intelligent, stark och solidarisk. Sällan arg, men inte rädd för att säga ifrån om hon tyckte något var fel. Trots svårigheter – hon hade diabetes typ 1 och en förvärvad ryggmärgsskada – bet hon ihop och genomförde det hon tänkt sig. ”Bra kvinna reder sig själv”. För Maria var egentligen ingenting omöjligt.

Vi kommer att minnas hennes skapande. För skapade, det gjorde hon i princip alltid. Även när hennes händer förlorade mycket av sin funktion hittade hon sätt att skapa i olika material och med olika tekniker. Kulturen var viktig för Maria, ett livets salt.

Hon höll sig alltid à jour med det kulturella livet i Sala. Vi kommer att minnas hennes generositet och hennes glimt i ögat. Vi kommer att minnas hennes inställning till mat; hon ville gärna prova allt i matväg som verkade spännande. Läckerheter från jordens alla hörn som kanske inte alltid visade sig vara så läckra, men då kunde hon i alla fall bocka av dem från listan. En månad provade hon att vara vegan, det hade nog sin grund i hennes nyfikenhet på mat men också ett uttryck för hennes engagemang i miljö- och klimatfrågor.

Maria brydde sig om sina närmaste, familjen och vännerna. När hon berättade om sin dotter Emma-Sara var det alltid med stolthet i rösten. Maria hjälpte gärna till men bad sällan själv om hjälp. Hon engagerade sig i människor runt omkring, nära som långt borta. Vare sig det var grannen eller den hemlöse, värmlänningen eller kurden, för henne var alla intressanta. Hon var en äkta humanist, en normkritiker och feminist.

Annons

Annons

Torsdag den 6 februari mellan 18.00 och 20.00 håller Vänsterpartiet Sala en minnesstund för Maria, som är öppen för alla som vill hedra och minnas henne. Vi har valt att förlägga den till kulturkvarteret Täljstenen, en plats som betydde mycket för Maria.

Saknaden efter Maria är tung, men vi tänker med tacksamhet på allt hon gjort för partiföreningen och i Salapolitiken. Vi har förlorat en lojal vän och en god kamrat. Vi sänder varma tankar till hennes familj och framför allt till Emma-Sara.

Johanna Ritvadotter och kamraterna i Vänsterpartiet Sala

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy