Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

I Heby lever Sonja Petterson kvar genom sina hundskulpturer

Skulptören Sonja Petterson, min älskade livskamrat är död och min saknad är bottenlös.

Sonja Petterson med en tupp.

Bild: Privat

Annons

Vi träffades tidigt och blev ett par under studietiden på Konsthögskolan. Under 53 år har vi levt nära varandra i kärlek, konst och vardagsliv.

Sonja var född i Heby, men efter föräldrarnas allt för tidiga bortgång flyttade Sonja till Stockholm där hon fick sin konstnärliga utbildning. Vid avgångsutställningen 1966 köptes skulpturen Ceasar av Moderna museet och året efter representerade Sonja svensk skulptur vid ungdomsbiennalen i Paris.

Annons

Annons

1970 flyttade Sonja och jag till Heby. Vi köpte hennes barndomshem som gått förlorat vid föräldrarnas bortgång. Heby har alltid haft en viktig plats i Sonjas hjärta och det var med glädje hon placerade sina skulpturer längs Tant Fridas stig. Sonja skänkte även en skulptur till Västerlövsta kyrka. Den uttrycksfulla hunden möter besökaren strax innanför kyrkogårdsgrinden.

Skulpturen Ceasar som köptes av Moderna museet 1966.

Bild: Privat

Sonja är rikt representerad offentligt och i flera konstmuseers samlingar. Verken talar starkt till människors känslor. Hon var en genuint god människa och visade omtanke om de som behövde hennes stöd.

I mitten av 1990-talet drabbades Sonja av dödlig sjukdom, men som genom ett under överlevde hon. Vi brukade skämta om att han däruppe inte ville få dit henne, eftersom hon var så kritisk till hur han skötte sitt jobb.

Nu är min Sonja inte längre hos mig och en stor del av min identitet har gått förlorad.

Enligt Sonjas önskan kommer det inte att ske någon offentlig begravning. Tegelbruksmuseet hyllar och minns Sonja under hela maj månad under 2020.

Annons

ÅC Danell, Heby

Sonja Petterson med en tupp.

Bild: Privat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy