Annons

Annons

Annons

Annons

Sala

Salabördige Mathias Ståhle vann sin tredje guldspade

Salabördige Mathias Ståhle som nu jobbar som journalist på Eskilstuna-Kuriren vann gulspaden som är ett pris för grävande journalistik för artikelserien Trollfabriken.

En arkivbild på Mathias Ståhle, så här såg han ut 2006 när han tog emot en guldspade.

Annons

I motiveringen står: “För ett modigt och uthålligt gräv som avslöjat de mest hatiska nätaktivisternas arbetsmetoder och främlingsfientliga agenda inifrån en svensk trollfabrik”.

Det var hans sjätte nominering till Guldspaden och den tredje spaden han vann.

Det är Föreningen Grävande Journalister som varje år ger en Guldspade till bästa undersökande reportage sju olika kategorier. Priserna delades ut på Guldspadegalan i samband med Grävseminariet i Helsingborg.

Annons

Annons

Vinnarna har valts ut i extremt hård konkurrens bland de över 160 tävlande bidragen, säger Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström i ett pressmeddelande.

23 bidrag nominerades i de sju kategorierna och juryn har haft ett svårt arbete med att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade.

– I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men principen är att bara en spade ska delas ut i varje kategori, oavsett hur många andra som nått spadnivå.

Brännström vill inte rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.

– Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning (som Mathias Ståhle vann i) och Etermedia lokal, säger Brännström.

I samband med Guldspadegalan i Helsingborg delades också ett hedersomnämnande,juryns särskilda pris, ut till Eva Buskas, nyhetschef på Gotlands Allehanda”För att med en speciell utbildningsinsats ha höjt hela redaktionens grävkompetens och därmed också nivån på vardagsjournalistiken”.

Annons

Annons

Till toppen av sidan