Annons

Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Väktare ska inte ersätta poliser

Kommuner tvingas täcka upp när staten sviker

Väktare har en viktig uppgift, men ska inte ersätta poliser.

Bild: Christine Olsson/TT

Annons

I veckan har Fagerstas socialdemokratiske kommunalråd Marino Wallsten förklarat att kommunen nu måste anlita väktare på grund av polisbristen (Fagersta-Posten, 6/9). Han påpekar att antalet poliser i polisområdet Norra Västmanland minskats med omkring 40 tjänster sedan 2015. Och detta trots att polisområdet har utökats med en kommun. Lokalpolisområdeschefen Agneta Kumlin har flera gånger varnat för polisbristen i norra länet, och nu får kommuner som Fagersta hantera situationen som uppstått.

Att rikspolischef Dan Eliasson känner sig allmänt hoppfull och hävdar att "nu ljusnar framtiden", tycks än så länge handla om önsketänkande. Förutom det stora behovet av ökade resurser till polisen är frågan hur nya poliser ska fördelas. Det är a och o att rättsstaten åter får kontroll över de större städernas "särskilt utsatta områden", men här gäller det att inte glömma övriga delar av landet.

Annons

Annons

Läget är akut, påpekar Wallsten i Fagersta, och han nämner att det under fjolåret "anmäldes närapå exakt ett brott per invånare" i kommunen. Ungdomar som begår brott, skadegörelse och våld leder till oro och slitningar.

När jag frågar Wallsten om vilka reaktioner han har fått om situationen i kommunen svarar han att han märkt av en ökad oro och rädsla bland medborgarna, och fortsätter: "Man anar en eskalering och det sista jag vill bidra till är att människor tar saken i egna händer". Väl medveten om att polisens uppgifter varken är eller ska vara en kommunal fråga, måste kommunen ändå göra något åt otryggheten.

Det värsta med den här utvecklingen är att förtroendet för rättsstaten tar stryk.

Även på andra håll har lokalpolitiker känt sig tvungna att ta in väktare för att hålla lag och ordning. Det gäller allt från mindre kommuner, som småländska Nybro eller Borlänge i Dalarna, och större städer som Uppsala. Ofta handlar det om centrala delar av samhällen som blivit stökigare, där ungdomsgäng driver runt och droghandel förekommer, men det kan också röra sig om slagsmål och bråk på bussar eller sjukhus.

I en enkät som Sveriges radios program "I lagens namn" gjorde i våras svarade 35 kommuner och landsting att deras kostnader för ordningsvakter och väktare ökat på grund av att polisen inte räcker till.

Annons

Att kommuner och landsting måste bekosta ordningsvakter som en följd av poliskrisen är olyckligt. Men det värsta med den här utvecklingen är att förtroendet för rättsstaten tar stryk. En fungerande polis, och ett fungerande rättssystem, hör till statens viktigaste uppgifter.

Det är lätt att förstå varför kommuner som Fagersta vill täcka upp när staten sviker. Men polisen som myndighet måste komma på fötter. Väktare varken kan eller ska ersätta poliser.


Sakine Madon

021- 19 92 35
sakine.madon@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan