Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Åklagare rycker in för att förstärka polisen i region Mitt

Polisen löser för få brott. Regeringens lösning är att förstärka kåren med hjälp av åklagare.

Polisen lämnade över tio procent färre ärenden till åklagare under år 2016 jämfört med år 2015. För att råda bot på katastrofsiffrorna ska nu åklagare anställas som polisiära förundersökningsledare.

Det handlar om ett tiotal åklagare som ska förstärka polisen under en sammanlagd tidsperiod på minst sex månader per region.

Eva Lundström är områdeschef för Åklagarmyndigheten i region Mitt, som består av Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län:

Annons

Annons

– Vi är redan igång med det här och har en plan för hur vi ska göra. Det handlar om olika insatser i samtliga tre län där åklagare bistår polisens verksamheter, säger hon.

Det gäller främst hjälp med mängdbrott och åklagarledda förundersökningar, samt att arbeta med äldre ärenden. De ska utreda, redovisa och avsluta ärenden som blivit liggande, bland annat bedrägerier, brott i nära relationer, våldtäkter samt vålds- och sexualbrott mot barn.

Åklagare kommer även att förstärka regionerna Syd, Väst och Bergslagen. Däremot får regionerna Stockholm, Nord och Öst ingen förstärkning.


Julia Löndal Jonsson

021-19 92 38
julia.jonsson@mittmedia.se


Stefan Hazianastasiou

019-15 50 57
stefan.hazianastasiou@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan