Annons

Annons

Annons

Annons

Padma Schrewelius: Det är inte konstigt att få vill bli polis

140 tomma platser på polishögskolan nästa år

Regeringens förslag om att sänka begåvningskraven för att fylla platserna på polishögskolan är fel väg att gå.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Annons

140 platser kommer att stå tomma på polishögskolan nästa år.

Det är tredje terminen i rad som man inte lyckas fylla kvoten, trots ett mål om 1500 nya poliser inom tre år. Och läget förväntas bli ännu värre till hösten.

Polisbristen är akut och det larmas titt som tätt om poliser som tvingas arbeta övertid, om larm som går obesvarade och om ärenden som läggs på hög.

I Västmanland är inte situationen annorlunda. Ralf Andersson, ordförande för polisförbundet i Västmanland, beskriver personalbristen som katastrofal.

Annons

Bibiloteken tvingas dra ner på öppettiderna när kriminella hotar personalen och skapar tumult.

Annons

Konsekvenserna blir också att poliser arbetar under riskfyllda arbetsförhållanden. Bara på Bäckby, som är med på polisens lista över 53 utsatta områden i Sverige, har en polis blivit skadad i samband med stenkastning och en annan knivhotad.

Lägg där till på att man försöker väga upp bristen på poliser med civilanställda, det vill säga personer som endast kan göra skrivbordsjobb, som ofta får betydligt högre lön än poliserna, samtidigt som polisernas löneutveckling är låg.

Det skapar irritation och frustration hos en poliskår som känner sig nedvärderad trots sin kompetens och sina krävande arbetsuppgifter. Flera slutar och går till andra yrken.

Det är tydligt att det behövs stora satsningar på polisen. Men regerings utredare Petra Lundh föreslår fulknep som att slopa begåvningstesterna för att komma in på polishögskolan. Som om ett yrke där du utsätter dig för risker och hanterar såväl kriminella som hjälper människor i nöd inte kräver vissa typer av kvalifikationer.

Roger Haddad (L), rättspolitisk talesperson och riksdagsledamot för Västmanland, vill stoppa regeringens förslag. Haddad lyfter fram behovet av närpoliser då polisen i dag inte hinner arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande.

Annons

Annons

Han säger att på Bäckby har många ungdomar en negativ bild av polisen då de endast ser poliser vid ingripanden.

L vill också satsa väsentligt mycket mer pengar på polisen än vad regeringen vill (3,6 miljarder kronor fram till 2019, att jämföra med regeringens utlovade 2 miljarder fram till 2020).

Men i slutändan handlar det inte om vem som lovar mest utan vem som är villig att verkligen vidta nödvändiga åtgärder, såväl ekonomiska som organisatoriska.

Både den nuvarande regeringen och alliansregeringen stoppade huvudet i sanden inför poliskrisen, men nu är det upp till bevis. En väl fungerande polis är ett av samhällets kärnfundament och bör vara en viktig fråga inför valet 2018.

Att vara polis är troligtvis ett av de mer stimulerande och givande yrken som finns, men som läget är nu är det inget konstigt att få vill bli polis.


Padma Schrewelius

021-199000
Padma.schrewelius@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan