Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Polis avskedades efter flera stölder – nu kräver facket att han ska få tillbaka jobbet

Polismannen dömdes för stöld 2014 och blev avskedad för ett år sedan. Polisfacket kräver nu att Arbetsdomstolen ska ogiltigförklara avskedandet så att polismannen får tillbaka jobbet – och att han får 200 000 kronor i skadestånd.

Polismyndigheten ville inte att den dömde polisen skulle arbeta som polis under utredningstiden utan han fick gå hemma med full lön.

Bild: Rune Jensen

Annons

Polisfacket anser att den avskedade polismannen kan fortsätta som polis med rätt medicinsk behandling och bra stöd. Facket pekar på att den psykiska sjukdom som polismannen led av vid stölderna var en grundläggande orsak till brottsligheten.

Läs mer: Röster uppmanade polisen att stjäla

Enligt egen utsago ska polismannen ha hört inre röster under flera år, röster som till slut uppmanade honom att börja stjäla. Enligt vad som framkom under rättegångarna i tings- och hovrätten snattade och stal polismannen kläder och andra varor från ett större antal butiker i Västerås city vid minst 30 tillfällen.

Annons

Annons

Allting uppdagades den 15 juli 2013, då butikskontrollanter i butiken Cervera ertappade mannen med att försöka stjäla varor till ett värde av 6 000 kronor. Vid husrannsakan hemma hos mannen hittade kasse efter kasse med olika stulna varor till ett värde av 80 000–90 000 kronor.

Polismannen erkände brotten och blev dömd till skyddstillsyn av Västmanlands tingsrätt, en dom som sedan fastställdes av Svea hovrätt i december 2014 . Efter de fällande domarna beslutade Polismyndighetens Personalansvarsnämnd (PAN) att avskeda polismannen – ett beslut som fattades i november förra året. Då hade polismannen varit avstängd från jobbet och arbetsbefriad med lön i hemmet ända sedan han ertappades i butiken.

Polisfacket konstaterar att polismannen insjuknade i utmattningsdepression 2006 och återkom i arbete först 2008. Facket anser att han efter detta inte fått en bra rehabilitering och arbetsanpassning och att polismyndighetens agerande förvärrat polismannens sjukdomsbild och indirekt bidragit till att han hamnade i den sits han gjorde.

Polismannen dömdes till skyddstillsyn av Västmanlands tingsrätt i januari 2014.

Facket kritiserar också Polismyndigheten för att inte ha försökt vidta några åtgärder för att hjälpa polismannen tillbaka till arbetet efter det att han dömts.

Annons

Facket anser att det finns goda möjligheter för polismannen att komma tillbaka till jobbet och kräver att Arbetsdomstolen ska upphäva PAN:s beslut om avsked samt att polismannen ska få 200 000 kronor i skadestånd.

Annons

Om Arbetsdomstolen kommer fram till att det fanns saklig grund att säga upp polismannen (dock ej att avskeda honom) vill facket att han ska tilldömas ett allmänt skadestånd på 150 000 kronor och ett ekonomiskt skadestånd på 196 830 kronor för utebliven uppsägningslön, inklusive semesterersättning, från det datum han blev avskedad fram till 20 maj i år då hans uppsägningstid skull ha tagit slut – om han blivit uppsagd och inte fått sparken på dagen.


Anders Edström

021-19 92 25
anders.edstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan