Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

JK vidtar inga åtgärder mot polischef Lena Tysk

Justitiekanslern beslutade på måndagseftermiddagen att det inte blir någon förundersökning mot polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk.

Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland.

Bild: Lars Hedelin

Annons

Nyheten presenterades först hos P4 Radio Västmanland

Lena Tysk anmäldes till Justitiekanslern för att hon ska ha hotat polisens lokalområdeschef Agneta Kumlin för Sala-Fagersta-Surahammar. Detta sedan Kumlin gått ut i en SVT-intervju och kritiserat polisens nya organisation.

Det var den pensionerade poliskommissarien Staffan Dalfjord som anmälde Lena Tysk till Justitiekanslern för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Läs mer: Kumlin förhörd om hotet

Annons

Justitiekanslern (JK) skriver i sitt beslut att det med utgångspunkt i de uppgifter som lämnats i anmälan inte finns anledning att anta att det begåtts något brott mot tryck- eller yttrandefrihetsgrundlagarna.

Annons

– Den här anmälan gällde misstanke om brott mot det så kallade repressalieförbudet. Men för att man ska ha straffansvar för en repressalie måste det handla om vissa specifika åtgärder, det rör sig om avskedande, uppsägning, disciplinpåföljd eller andra liknande åtgärder. Och någon sådan finns inte här, så vitt vi har fått uppgift om, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Läs mer: Förundersökning inledd mot Lena Tysk

Enligt SVT Västmanland ska Lena Tysk ha uttalat ett hot mot Kumlin: "Har du pratat om detta i media är du död"

Läs mer: Lena Tysk omplaceras till regionkansliet

Lena Tysk har sedan anmälningen omplacerats men nu beslutade alltså JK att det inte blir någon förundersökning i detta ärende och hänvisar i övrigt till den förundersökning mot Lena Tysk som pågår hos Särskilda åklagarkammaren.

– Jag kommer att hålla mig underkunnig om vad som händer i den förundersökningen. Det som kan bli aktuellt i fortsättningen är att inleda ett tillsynsärende hos oss. Nu avvaktar vi och ser hur ärendet utvecklas vidare, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Annons

Annons

Läs mer: Fler poliser vittnar om påhopp från Tysk


Anders Edström

021-19 92 25
anders.edstrom@mittmedia.se


Julia Engström

0224-561 38
julia.engstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan