Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Ett dussintal av polisens datorer är vidöppna för hackare: "Det är en säkerhetsrisk"

IT-säkerheten hos polisen i bland annat Västmanland döms delvis ut, avslöjar SVT Västmanland.

Microsoft slutade uppdatera det gamla operativsystemet Windows XP den 8 april 2014 – sedan dess står datorer med XP helt vidöppna för utomstående intrång.

Bild: TED S. WARREN

Annons

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Västmanland ska det finns 13 datorer hos polisen i Västmanlands län som använder det femton år gamla operativsystemet Windows XP som är välkänt för sina säkerhetsbrister. Inom hela polisens Region Mitt finns ytterligare ett större antal XP-datorer i drift.

Annons

Annons

Då Windows XP skapades kring millennieskiftet fanns inte alls de globala säkerhetshot som i dag pressar myndigheter, organisationer, företag och andra som kan ligga i farozonen för att bli utsatta för hackerattacker och andra former av intrång.

De utsatta datorerna hos polisen ska enligt SVT:S uppgifter finnas i drift i miljöer där polisen hanterar känslig information som personuppgifter på offer, vittnen och misstänkta.

IT-säkerhetsexperten Marcus Murray säger till SVT att förekomsten av Windows XP på dessa datorer lämnar polisen sårbar för intrång med risk för att sekretessbelagda uppgifter kan komma i orätta händer:

– Jag skulle säga att det idag är en nödvändighet att uppgradera från Windows XP till en modern plattform om man interagerar med omvärlden, säger Marcus Murray.

I ett mejl till SVT svarar Polisens IT-avdelning:

”Vi har ett fåtal applikationer som har ett beroende till hårdvara och mjukvara som kräver ett äldre operativsystem. Polismyndigheten kommenterar inte säkerhetsfrågor i detalj, men vi har ett systematiskt IT-säkerhetsarbete som kontinuerligt minimerar säkerhetsrisker”.


Anders Edström

021-19 92 25
anders.edstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan