Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Roger Haddad kräver att Lena Tysk ska bytas ut: "Hon kan omöjligt fortsätta"

Riksdagsledamoten Roger Haddad (L) anser att polisområdeschefen i Västmanland Lena Tysk borde flyttas bort från sin chefstjänst.

Roger Haddad (L).

Bild: Thommy Tengborg/TT

Annons

– Lena Tysk kan omöjligt fortsätta som chef i Västmanland, anser Roger Haddad och fortsätter:

– Med tanke på utvecklingen av ärendet och att Lena Tysks trovärdighet nu fått sig en rejäl törn ser jag inte att hon kommer att kunna fortsätta verka som chef för Polisen i Västmanland med den kraft som myndigheten just nu behöver. Det rimliga är att regionpolischefen entledigar Lena Tysk och påbörjar rekryteringen av en ny ledning.

Roger Haddad är Liberalernas rättspolitiska talesperson och ledamot i riksdagens justitieutskott. Han har redan från start varit starkt kritisk till det uttalande Lena Tysk ska ha gjort gentemot lokalpolischefen i Sala, Agneta Kumlin.

Agneta Kumlin, lokalpolisområdeschef för Sala-Fagersta-Surahammar, har varit öppet ifrågasättande till polisens nya organisation, bland annat i en intervju för SVT Västmanland. Enligt uppgifter till SVT Västmanland ska Lena Tysk ha tryckt upp sin mobiltelefon mot Agneta Kumlins ansikte och sagt:

Annons

Annons

”Har du pratat om det här i media är du död”.

Sedan uppgifterna om hotet, som bekräftas av flera olika närvarande poliser, har kritiken varit hård mot Lena Tysk från flera håll, inklusive kriminologen Leif G W Persson. Lena Tysk polisanmälde sig själv i tisdags till Avdelningen för särskilda utredningar som ska granska vad som ägt rum och om några oegentligheter begåtts.

Läs också: Haddad om polishotet: "Polischefer måste kunna kritisera"

Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland.

Bild: Lars Hedelin

Roger Haddad säger nu i ett pressmeddelande:

– Med tanke på att ärendet nu utreds vidare och att frågan också kommer att utredas av JK indikerar det på allvaret i denna fråga. Situationen inom Polisen är redan pressad och ledningen måste dels kunna hantera omorganisationen, dels kunna ta emot kritik för att utveckla och inte begå några misstag som skulle leda till en sämre polisiär förmåga för medborgarna.

Annons

Annons

Haddad fortsätter:

– En chef i Västmanland måste känna fullt förtroende inte minst av sina lokala chefer i respektive kommun som i sin tur är viktiga för alla medarbetare på golvet. Om inte den relationen fungerar kommer även verksamheten samt arbetsmiljön att påverkas negativt.


Anders Edström

021-19 92 25
anders.edstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan