Annons

Annons

Annons

Annons

Lägg korten på bordet, Lena Tysk

Har Tysk riktat hot mot Kumlin behöver hon avgå

Lena Tysk, bitrdande chef, polisavdelningen, Rikspolisstyrelsen

Bild: Lars Hedelin

Annons

För några dagar sedan riktade Agneta Kumlin, polischef för Sala-Fagersta-Sura, kritik mot Polisens nya organisation i ett inslag i SVT Västmanland. De tidigare två nattpatrullerna som täckte norra länsdelen, Fagersta och Sala, är numera bara en.

Kumlin kritiserade omorganisationen för att ha ett storstadsperspektiv, och sa: ”Man förstår inte att det bara finns en patrull. Man förstår inte att plockar man bort en person – då blir det tomt.”

Polischefen i Västmanland, Lena Tysk, tycks onekligen ogilla att polischefen i Sala uttalat sig i media. Enligt uppgifter som kanalen fått ska Tysk, på ett möte i förra veckan, ha tryckt upp sin mobiltelefon mot Kumlins ansikte och sagt: ”Har du pratat om det här i media är du död.”

Annons

Annons

När SVT ringde upp Tysk för att reda ut om det stämmer lade länets polischef på luren. Om Tysk har uttalat sig så olämpligt borde hon ta konsekvenserna av det, i stället för att vägra svara när journalister frågar. Inte nog med att det eventuella uttalandet är direkt hotfullt, har Tysk som chef ingen rätt att sätta munkavle på anställda.

Meddelarfriheten innebär att Kumlin är fri att i sin roll som polischef i Sala yttra sig i medier. Det är en grundlagsskyddad rätt att kunna lämna information och uppgifter till journalister, utan att drabbas av konsekvenser. En del av offentlighetsprincipen, helt enkelt.

I stället för att lägga locket på, borde chefer inom Polisen uppmuntra till diskussion med högt i tak. Att poliser reagerar på att deras områden får färre patruller och bilar, och känner en stress över förändringar, är inte konstigt.

Har Tysk riktat hot mot Kumlin behöver hon avgå.

Agneta Kumlin kan mycket väl ha rätt i att myndighetsledningen har ett storstadsperspektiv. Jag känner igen tongångarna från Västerbotten där jag tidigare har jobbat, de är långt ifrån unika. Och i exempelvis Kalmar har polisfacket slagit larm om att anställda ”sitter och gråter på sina rum” på grund av myndighetens omorganisation.

Polisen genomgår nu den största omorganisationen sedan förstatligandet år 1965, och den har mött kritik.

Annons

Vanliga klagomål från poliser är att ledarskapet brister, att lönerna är låga, arbetssituationen pressad, att myndigheten dras med ineffektivitet och att det är för få poliser i yttre tjänst. Åtta av tio poliser överväger att lämna yrket, vilket säger en hel del.

Annons

Dessutom har brottsuppklarningen försämrats efter omorganisationen, enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort (DN, 30/8). Samtidigt matas vi dagligen med nyheter om stök, bilbränder, stenkastning och övrig kriminalitet.

Högst upp i organisationen finns rikspolischefen Dan Eliasson, dessvärre känd för att sakna markkontakt. Efter en på många håll svår sommar skrev han en krönika i tidningen Svensk Polis om att han själv är ”något kilo lättare, utsövd och har mängder av energi” (12/8). Eliasson behöver lägga örat mot marken och lyssna på till exempel polischefen i Sala.

Hur hanterar Polisen när en chef på länsnivå får ett utbrott på en lokal polischef som uttalat sig i media? Kommer Dan Eliasson att reagera? Vad säger Carin Götblad, numera regionpolischef för Polisregion Mitt?

Har Tysk riktat hot mot Kumlin behöver hon ge en ordentlig ursäkt och avgå.


Sakine Madon

021- 19 92 35
sakine.madon@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan